Maja 1

VASTULAUSE. Liivika Simmul: Püha Johannese Kool liidab ja kaitseb Eestit

 09.04.2024 Püha Johannese Kool

Oma korduvates rünnakutes Püha Johannese Kooli vastu võtab endine EKRE nõunik ja endine Eesti 200 liige Kadri Paas eilses Postimehes avaldatud arvamusloos „Kas Eesti riik on nii alandlik, et isegi Taliban saaks Nõmmel kooli avada?“ kasutusele kõik demagoogilised võtted, et tõmmata võrdusmärk kristliku kogukonnakooli ja riigireeturite vahele. Ühte patta on pandud Taliban, sõjaroimar Putin, patriarh Kirill, Eestis tegutsevad kogudusevaimulikud, kodanikualgatusliku kooli õpetajad ja lapsevanemad ning Arvo Pärt. Traditsiooniliselt kubiseb ka Paasi seekordne artikkel valeväidetest ja laimust.

Kooli kodulehel on Ukraina sõja algusest peale rippunud avaldus, milles taunime Kristuse õpetuse moonutamist hävitavatel eesmärkidel. Meil ei ole võimalik nõustuda patriarh Kirilli Ukraina sõda puudutavate avaldustega ning peame Vene võimude veretööd Ukrainas katastroofiliseks eksituseks. Evangeeliumi eluandev sõnum ei tohi olla kattevarjuks hävitustööle. Oleme neil päevil südamevalus ja palves, kogumas annetusi Ukraina toetuseks ning valmistumas sõjapõgenikest laste vastuvõtuks oma kooliperre.

Püha Johannese Kool tegutseb vastavalt Eesti seadustele, õppetöö toimub riikliku õppekava järgi. Meie kool on igas mõttes läbipaistev ja avatud, lapsevanemad on kooli alati oodatud ja on raske ette kujutada, et vaikselt õnnestuks läbi viia mõjutustegevust, mis teeniks mõne välisriigi huve. Küll aga püüame kõik teenida üksteist ning järgida selles Evangeeliumi käsusõna armastada ligimest kui iseennast. Usume, et sellest väikesest igapäevasest teenimisest ja seda ümbritsevast õhkkonnast võidab kasvav inimhing ning kogu Eesti ühiskond.

Arvamusloo autori meelevaldne faktide reastamine ajajoonel vihjab lausa sellele, nagu toimuks mingid koolielu puudutavad sündmused reaktsioonina Venemaa poliitilis-sõjalistele sammudele (ekslikult uue arengukava kinnitamine kuu aega pärast Venemaa laiaulatuslikku sissetungi, tegelikult kehtib praegu arengukava 2020–2025 ja uus on kooliperet kaasates ettevalmistamisel, jätkuvalt ajatutel väärtustel) või neid lausa ette valmistaks (väidetavad annetused koolile napid kuud enne Krimmi okupeerimist).

On üpris loogiline, et annetuste arv koolile suureneb seoses sisulise õppetöö algusega. Püha Johannese Kool alustas tegevust samal aastal kui Kaarli, Peetri, Püha Miikaeli ja Kohila Kool, need kõik on kristlikud erakoolid. Moskva patriarhaat ei ole meie kooli asutaja, me ei ole raha saanud ei Moskva patriarhaadilt, MPEÕK-lt ega Kremlilt. Kõik meie alusdokumendid, arengukavad ja raamatupidamise aruanded on avalikkusele kättesaadavad, auditeeritud nagu igal sihtasutusel, ja inspekteeritud nagu igal alustaval erakoolil. Kodulehel korduma kippuvate küsimuste all on ka info selle kohta, kes me oleme, kes meid rahastab, milliseid väärtusi au sees peame, milline on õigeusu roll kooli toimimisel, miks sattusime Kivimäele, kuidas kooli juhitakse ja mida mõtleme hävitustööst, mis toimub Ukrainas. Nii sotsiaalmeedias kui ka PJK kodulehel oleme oma seisukoha selle sõja kohta selgelt välja öelnud. Võib ka lihtsalt kohale tulla ja ise vaadata.

Võib julgelt väita, et Püha Johannese Kool on üks vähestest Eesti koolidest, mille koolipere on asutamisest alates kogunenud igal aastal vabariigi aastapäevale eelneval hommikul Kuberneri aias, et tunnistada esimeste päikesekiirte valgel riigilipu heiskamist Pika Hermanni torni ja koos hümni laulda. Kooli aatriumis on aukohal pidulik seinatahvel kaitseministrilt tunnustusena meie kooli panustamise eest riigikaitsesse. Oleme tööandjana alati säilitanud töötasu kordusõppustel osalevatele kolleegidele. Isa Toomas Hirvoja pole kunagi seadnud kahtluse alla Eesti vabariigi järjepidevust ja eluõigust. Meie kooli aktustel kõlab alati nii eestpalve koolipere eest kui ka Eesti Vabariigi hümn.

Meie kõige vanemad klassid osalesid eelmisel õppeaastal riigikaitseõppustel ja riigikaitse tund on iganädalaselt gümnaasiumi tunniplaanis selgi aastal. Järgmiseks nädalaks on kokku lepitud meie õpetajate poegadest ajateenijate esinemine meie gümnasistide ees, et propageerida osalemist ajateenistuses. Õpilaste meelsuses kahtlejad võivad vaadata meie esimese lennu õpilaste kõnekollaaži „Eile nägin ma Eestimaad“ veebruarikuisel Eesti Vabariigi aastapäeva aktusel. See on siiras austusavaldus Eesti maale, keelele, loodusele ja omariiklusele 11. klassi noortelt, kes on algusest peale õppinud Püha Johannese Koolis. 

Paasi arvamusloos on Kremli agent saanud ka Arvo Pärdist, kes pühendas oma neljanda sümfoonia Venemaal vangistatud Mihhail Hodorkovskile ning oma teoste 2006. ja 2007. aasta kontsertettekanded mõrvatud Anna Politkovskajale.

Me tahame õpetada, elada, uskuda, loota ja armastada Eesti Vabariigis ilma, et meid märgistaks kodumaa reetmise silt. Täna peame kaitsma oma õpilasi, peresid ja töötajaid rünnakute eest nende teise kodu aadressil. Paasi käsitluses on täiesti välistatud, et inimeste usuliste veendumuste kujunemisel, kooli asutamisel ja pidamisel võiksid mingitki rolli mängida vaimsed otsingud ja algkristlikud väärtused.

Usume, et Eesti rahvas on tark, vaimselt vaba ning piisavalt küps, et mitte kaasa minna häbistamise kultuuriga. Samuti leiame, et Eesti põhiseaduses kirjapandu on oluline kõigile Eesti koolidele, inimestele ja kogudustele. Loodame, et süütuse presumptsioon valitseb omakohtu üle ning et ühe inimese või organisatsiooni süüd ei saa sujuvalt omistada teisele.

Lisainfo:

Liivika Simmul

Püha Johannese Kooli direktor

528 6849

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

EnglishEstonianFrenchGermanGreekItalianPortugueseRomanianRussianSpanish